Μους με δαμάσκηνα και κρασί


1 δόση σαντιγί με γιαούρτι
230 γρ. (περίπου) δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι, κομμένα
2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού κρασί κόκκινο (κατά προτίμηση μαυροδάφνη)
3/4 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ασπρισμένη, καβουρδισμένη και κομμένη φλούδα λεμονιού
Υλικά για Σαντιγί με ΓιαούρτιΔόση για 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
1/2 φλ. τσαγιού κρύα κρέμα γάλακτος
1/2 φλ. τσαγιού κρύο γιαούρτι
2 δόσεις βανίλιας
3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

Οδηγίες:
Βάζετε τα δαμάσκηνα σε νερό (για αρκετές ώρες) μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζετε και τα βράζετε με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό.
Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν σκεπασμένα, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, κι άλλο νερό.
Όταν τα δαμάσκηνα μαλακώσουν αρκετά, τα στραγγίζετε, αφήνοντας στην κατσαρόλα το ζουμί και προσθέτετε το κρασί.
Βράζετε επί 10 λεπτά.
Αφού μισοκρυώσουν, τα βάζετε όλα σε μπλέντερ, προσθέτετε και λίγο κρασί, αν κρίνετε ότι χρειάζεται.
Επίσης, αν δεν είναι αρκετά γλυκό το μείγμα, προσθέτετε ζάχαρη.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τη μισή δόση σαντιγί με γιαούρτι και χτυπάτε στο μπλέντερ το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν μους.
Γαρνίρετε με την υπόλοιπη σαντιγί και πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Πρόταση: τα δαμάσκηνα μπορούν να αντικατασταθούν από ξερά βερίκοκα.
Σαντιγί με γιαούρτι
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε κρύο μπολ μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε προσεκτικά.
Σερβίρετε αμέσως, αλλά μπορείτε να το διατηρήσετε και στο ψυγείο για πολλές ώρες.
Πρόταση: μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια με 1 κουταλάκι της σούπας ρούμι, ή Γκράν Μαρνιέ, ή λικέρ βερίκοκου, ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας.