Κέικ μπανάνας (2)

1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη2
2 αυγά
1 φλ. τσαγιού λιωμένη μπανάνα (2-3 μπανάνες λιωμένες με πιρούνι)
1 βανίλια
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλ. τσαγιού γαλα
1/2 κουταλ γλυκού λεμόνι (ή ξίδι)
1 κουτ. γλυκού σόδα φαγητού
2 φλ. τσαγιού αλεύρικαρύδια ή αμύγδαλα προαιρετικά

Εκτέλεση
Αφού ετοιμάσουμε τα υλικά και πριν ξεκινήσουμε την ανάμιξή τους, ρίχνουμε το 1/2 κουταλάκι λεμόνι μέσα στο 1/2 φλιτζάνι γάλα.
Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 5 με 10 λεπτά, όσο χρειαζόμαστε περίπου για να ετοιμάσουμε το υπόλοιπο μίγμα.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά και ενώ συνεχίζουμε το ανακάτωμα προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα και τη βανίλια.
Ανακατώνουμε τη σόδα μέσα στο γάλα με το λεμόνι για να λιώσει και αδειάζουμε το φλιτζάνι στο μίγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι και ανακατώνουμε καλά.
Προθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40 με 45 λεπτά.

Προτάσεις:
1. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε γάλα και λεμόνι με 1/2 φλ. τσαγιού ξινόγαλα.
2. Επειδή η ώριμη μπανάνα είναι αρκετά γλυκιά, μπορούμε να καλύψουμε το κέϊκ με γλάσο λεμονιού.
Για το γλάσο θα χρειαστούμε: ξύσμα λεμονιού, χυμό ενός λεμονιού, 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη.Χτυπάμε καλά και απλώνουμε επάνω στο χλιαρό κέϊκ. Αφήνουμε να τρέξει στα πλαϊνά, βοηθώντας με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού. Μόλις κρυώσει το απλωμένο γλάσο, δημιουργεί μια ευχάριστη τραγανή κρούστα.